GroenLinks-senator Frits Lintmeijer nieuwe voorzitter PAM

By 6 March 2017PAM

Portal Audiovisuele Makers (PAM) het samenwerkingsverband van scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs, heeft Frits Lintmeijer tot voorzitter benoemd. 

PAM is in 2009 ontstaan als een samenwerkingsverband van de beroepsorganisaties Netwerk Scenarioschrijvers, Dutch Directors Guild (regisseurs) en ACT (acteurs), en hun rechtenorganisaties LIRA, VEVAM en NORMA.

PAM streeft ernaar dat omroepen, producenten en exploitanten alle vrijheid krijgen om audiovisuele werken zoals films en dramaseries te gebruiken, ongeacht het platform (zoals kabeltelevisie, internet en mobiele telefonie). Tegelijkertijd dienen de acteurs en makers verzekerd te zijn van een redelijke vergoeding voor het gebruik van hun werk.

In 2015 hebben de rechtenorganisaties binnen PAM daar belangrijke stappen in gezet, maar er is nog voldoende werk aan de winkel. Voor veel on-demand gebruik wordt namelijk nog niet betaald, maar via een recent geïmplementeerd contractueel model wordt getracht daar verandering in te brengen.

De door PAM vertegenwoordigde scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs juichen de aanstelling van Lintmeijer toe en hopen dat hij met zijn ruime bestuurlijke ervaring kan bijdragen aan het verder versterken van de positie van filmmakers.

Frits Lintmeijer zit sinds 2015 voor GroenLinks in de Eerste Kamer en had hiervoor verschillende strategische- en (interim) managementfuncties bij onder andere de NPO, Berenschot, zijn eigen adviesbureau en de NS. Van 2010 tot 2014 was hij wethouder voor onder meer cultuur in Utrecht.

In de Eerste Kamer houdt Lintmeijer zich onder meer bezig met sociale zaken en binnenlandse zaken.

Zelf zegt hij over zijn benoeming:

“Makers vormen het hart van de creatieve sector. En tegelijkertijd zijn ze te vaak het sluitstuk van de begroting. Een fatsoenlijke beloning van filmmakers is niet alleen een vorm van rechtvaardigheid maar ook van belang voor de continuïteit van de sector. Daar zet ik me graag voor in.”